Studenti projekta CPD4GB dobitnici nagrade ŽUTI OKVIR časopisa National Geographic

Studenti  projekta CPD4GB dobitnici nagrade ŽUTI OKVIR časopisa National Geographic

Ovim putem s ponosom i oduševljenjem objavljujemo da su studenti 2. ciklusa projekta CPD4GB: Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, sa projektom RE:HUB: Eko kamp Mala Buna dobitnici nagrade časopisa National Geographic, ”ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje” u kategoriji ”Održivi gradovi i održive zajednice”.

Projekt ”Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje” je dugoročni projekt pokrenut od strane National Geographic-a s ciljem promoviranja i vrednovanja djelatnosti povezanih s održivim razvojem, zaštitom okoliša, znanošću i obrazovanjem. Ovo je prvi put da se dodjeljuje nagrada ”ŽUTI OKVIR”,

Ova nagrada dodjeluje se prvi put,  pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja, definiranih prema UN-ovim ciljevima:

  1. Ne siromaštvu
  2. Ne gladi
  3. Dobro zdravstvo
  4. Kvalitetno obrazovanje
  5. Rodna jednakost
  6. Čista voda i kanalizacija
  7. Obnovljiva i pristupačna energija
  8. Dobra radna mjesta i dobra gospodarstva
  9. Inovacije i dobra infrastruktura
  10. Poništenje nejednakosti
  11. Održivi gradovi i zajednice
  12. Odgovorna uporaba resursa, održiva potrošnja i proizvodnja
  13. Zašta podneblja i borba protiv klimatskih promjena
  14. Održivi oceani
  15. Održivo iskorištavati tla i šume i skrbiti o bioraznolikosti
  16. Mir i pravednost
  17. Globalno partnerstvo za održivi razvoj

Riječi organizatora:

Moto National Geographica je „Nadahnjujemo ljude da skrbe o svom planetu“, a Ujedinjeni narodi su utvrdili 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su bili poticaji da pokrenemo akciju „žutog tepiha“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje nam možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali to nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Oni su pravi celebrityji budućnosti!

 

Objava pobjednika i dodjela nagrade bila je jučer, 11.prosinca 2019.godine, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, uz lijepo organiziranu manifestaciju i druženje velikog broja nominiranih.

Tim studenata 2. ciklusa sastoji se od studenata:

Gustav Gabrek,

Antun Ćošković,

Leila Nanuk,

Borna Žganec ,

Martina Martić,

Ante Pastuović,

Ivan Dajak,

Ivona Matković,

Marta Voda i

Dominik Kruhak.

 

Lokacija odabrane parcele za projektni zadatak 2. ciklusa nalazi se u Maloj Buni nedaleko Velike Gorice, te je odabrana kao zadatak za studente na temelju prijedloga Grada Velike Gorice.

Projekt ”Tur de Re:Hub” nastao je kao riješenje zadatka projektiranja eko-kampa po principima zelene gradnje na zadanoj lokaciji. Kao inspiraciju za organizaciju cjelokupne parcele studenti su koristili tradicionalnu arhitekturu turopoljske kuće na temelju koje su replicirali tradicionalne elemente i prikazali ih organizacijom prostora na zadanoj lokaciji.

Na lokaciji je predviđena izgradnja eko-kampa, restorana, caffe bara, tržnice, dječjeg igrališta, izložbenog prostora. Prostor nudi mogućnost razvoja edukacijskih programa kao što je škola u prirodi te korištenje kampa u vidu team-buildinga za profesionalne korisnike.

Posebno su istaknuti objekti koji su predviđeni za izgradnju, objekti za koje je predviđena prenamjena te objekti predviđeni za uklanjanje, a dodatna je pažnja posvećena korištenju materijala gdje su studenti prikazali princip odabira i korištenja prirodnih materijala.

Čestitamo, prije svega studentima, a onda i nastavnicima, mentorima i volonterima koji su pridonijeli  njihovom uspjehu, a time i potvrdili smisao projekta CPD4GB!