HSZG

HSZG je osnovan 2009. od strane 24 renomirane tvrtke i institucija kao neprofitna udruga na konsenzusu svih uključenih strana, a sve aktivnosti su inicirane i vođene od strane članova i partnera HSZG-a.

Ključni cilj rada udruge je predvoditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina premaodrživosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja,iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, te izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj.

Trenutno udruga ima preko 100 aktivnih članova iz područja gospodarstva, institucija, javne uprave te akademske i studentske zajednice, a na globalnoj je razini Established član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council – http://www.worldgbc.org/ ) i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju. HSZG je također inicijator povezivanja Savjeta u bližem okruženju (CEE i SEE) kako bi na toj razini došlo do razmijene iskustava, znanja i aktivnosti koje su prilagođene potencijalima i mogućnostima regionalnih tržišta s obzirom na njihovu veličinu, povezanost, blisku tradiciju, tendencije i ambicije u arhitekturi i graditeljstvu.

Od osnivanja do danas HSZG pozicionirao se kao vrijedan izvor informacija, kontakata, znanja i svih drugih oblika podrške za dionike tržišta aktivne u segmentu zelene ekonomije, održivog razvoja i zelene gradnje. Od početka rada, želja članova udruge je učiniti znanja i informacije o održivoj gradnji dostupnima, promovirati praksu i tehnologije „zelene gradnje“, razvijati i voditi programe obrazovanja, osvješćivati poslovnu i opću javnost, dionike tržišta, stručnjake i medije u Hrvatskoj. Najpoznatiji programi HSZG-a su: Better Building Brunch, Simpoziji o zelenoj gradnji, Green Building Professional, Green Labos, Green Apple Day of Service, Green Integration i brojni drugi edukativni i informativni programi za promicanje zelene gradnje. HSZG promovira u Hrvatskoj najpoznatije međunarodne certifikate za zelenu gradnju (LEED, BREEAM, DGNB).


Kao članovi Europske regionalne mreže Savjeta za zelenu gradnju, mi:

  • Pokrećemo zelene poslove i stvaramo nove trendove u graditeljstvu
  • Definiramo isti jezik za zelenu gradnju u Europi i diljem svijeta
  • Educiramo stručnu i opću javnost
  • Osvješćujemo ljude o važnosti zelene gradnje – predstavnike Vlada, Ministarstava, gospodarstvenike i profesionalce uključene u građevinski i nekretninski sektor, studente i djecu predškolske i školske dobi
  • Lobiramo u Europskoj uniji na području legislative u smjeru održive gradnje
  • Vodimo tranziciju tržišta nekretnina prema održivosti i očuvanju okoliša, te dobrobiti za sve ljude

PROJEKTI NA KOJIMA SUDJELUJE HSZG

BUILD UPON

CROSKILLS

EeMAP

ZELENA I ODRŽIVA GRADNJA NA MEDITERANSKOM PODRUČJU

PROMINENT MED

SOCIAL GREEN

BHENEFIT

Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB

KONTAKT OSOBE U HSZG

Dean Smolar, Izvršni direktor, E: dean.smolar@gbccroatia.org,  M: + (385) 98 25 25 15

Tanja Marković, Voditeljica projekata, E: tanja.markovic@gbccroatia.org, M: + (385) 91 2222 435

Tea Žugaj, Voditeljica ureda, E: tea.zugaj@gbccroatia.org, M: + (385) 99 3138 660