Grad Sveti Ivan Zelina je uz Grad Zagreb među prvih šest gradova u Hrvatskoj koji su se uključili u projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“

Grad Sveti Ivan Zelina je uz Grad Zagreb među prvih šest gradova u Hrvatskoj koji su se uključili u projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“

Projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“ sadrži inovativan pristup u rješavanju problema ciljanih skupina koji uključuje dvije komponente inovativnosti – novi pristup učenju i uključivanje novih sadržaja učenja o zelenoj gradnji u visokoškolske obrazovne programe.

Kao projektni zadatak u Svetom Ivanu Zelini izabrano je područje na kojem se sada nalaze tvrtke Drvna industrija „Zelina“ i „Čazmatrans-Nova“, kao prostor koji je prostornim planom predviđen za urbanu preobrazbu. 40-tak studenata diplomskih studija s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu tako će imati zadatak osmisliti te ponuditi rješenje kako da se na ovom području kreira zdraviji, ugodniji i produktivniji životni prostor, koji će biti energetski učinkovit, ekonomski isplativ te pridonijeti razvoju zajednice.

Zbog toga je u gradu Svetom Ivanu Zelini održana i prva radionica na kojoj je uz predstavnike Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao i gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji je izjavio: „Prije svega jako sam ponosan što je Sveti Ivan Zelina među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su se uključili u ovaj projekt te da imamo priliku da 40-tak mladih i obrazovanih studenata s čak pet zagrebačkih fakulteta promišljaju o našem gradu. I naravno, jako me zanima vidjeti njihova razmišljanja i planove o ovom prostoru koji je važan i zbog činjenice da se nalazi neposredno uz Aquapark Zelina koji ćemo uskoro početi graditi“.

Kako bi mogli vizualizirati stvarno stanje na terenu, studentima je organiziran terenski obilazak lokacije, a do polovine prosinca izradit će zamišljeno projektno rješenje.