Prezentirane aktivnosti projekta u Osijeku, u okviru GREEN TALKS

Prezentirane aktivnosti projekta u Osijeku, u okviru GREEN TALKS

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, JPP model financiranja zgrada EenU, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom: „Energetska obnova zgrada i nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije“. GREEN TALKS je održan u Osijeku, u suradnji s Građevinskim fakultetom Osijek, 20. rujna 2018. godine.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, ispred kojih su uvaženi predstavnici pozdravili okupljene sudionike i istaknuli važne značajke napretka energetske obnove i zelene gradnje, na području Osječko-baranjske županije.

Skup je otvorila Tanja Marković, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, te je pred 100-injak okupljenih sudionika, istaknula aktualne zelene aktivnosti koje provodimo, kao i sudjelovanje na projektu “Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju” te njegove tekuće aktivnosti i planove.

Zamjenik župana g. Goran Ivanović istaknuo je: „Osječko-baranjska županija provodi projekt kreditiranja energetske obnove višestambenih zgrada kojim je predviđen kreditni potencijal u iznosu od 20 milijuna kuna. Preko ovog projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada.“

G. Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika naglasio je: „Ne tako davno u Hrvatskoj se nije niti pričalo o tome koliko je važna zelena gradnja i energetska učinkovitost. Grad Osijek daleko je poodmakao u projektima koji se baziraju na energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, a koje najviše implementiramo na osnovnim školama i vrtićima. Želio bi se zahvaliti Udruzi Hrvatski savjet za zelenu gradnju što je na jednom mjestu okupila stručnjake koji će, razmjenjujući znanja i iskustva, novostečene informacije primjenjivati na budućim projektima.“

GREEN TALKS su podržali i: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, Građevinski fakultet Osijek, Društvo arhitekata grada Osijeka, Društvo građevinskih inženjera Osijek, Hrvatska komora inženjera građevinarstva,  te Hrvatska komora arhitekata.

Ispred partnera, okupljene sudionike pozdravio je i sam dekan Građevinskog fakulteta Osijek, g. Damir Varevac, suorganizator i domaćin događaja. Također, pozdravnim govorima pridružili su se i: Domagoj Ivanović, član Izvršnog odbora, Društvo arhitekata grada Osijeka te Zlata Dolaček-Alduk, predsjednica, Društvo građevinskih inženjera Osijek.

Dodatno, dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu:  „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

Vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradio je i prof.dr. sc. Saša Marenjak, Građevinski Fakultet Osijek koji je održao prezentaciju na temu: „Whole Life Value i modeli financiranja zgrada EenU“.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: VELUX Hrvatskad.o.o. na temu: „Zdrava unutarnja klima nZEB zgrada“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“,TECE d.o.o. na temu: „Ušteda vode“, GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“,Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Zašto je jako važno koji završni sloj fasadnog sustava ugrađujete“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkoviti sustavi gradnje“ te Daikin Hrvatska d.o.o. na temu: „Klimatizacija jučer, danas, sutra“.

U drugom dijelu programa, održan je i Okrugli stol na temu: „Obnova zgrada u Gradu Osijeku i okolici“, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe županije, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera.

Nataša Tramišak, pročelnica, Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije, ispred Osječko baranjske županije istaknula je županiju kao predvodnicu u segmentu energetskih obnova javnih zgrada te dodala: „Osječko – baranjska županija je vrlo aktivna po pitanju energetske obnove javnih zgrada – osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, te korištenju sredstava fondova Europske unije, kao i provođenju vlastitih programa kreditiranja energetske obnove višestambenih zgrada“. Ispred grada Osijeka, sudjelovao je Srećko Kukić, pomoćnik pročelnice Upravnog odijela za programe EU, koji je prokomentirao situaciju oko obnove višestambenih zgrada na području grada Osijeka te pitanju obnova zgrada javne namjene te aktualne problematike. Domagoj Ivanović, član Izvršnog odbora, sudjelovao je na Okruglom stolu ispred Društva arhitekata grada Osijeka, kao i Zlata Dolaček-Alduk, predsjednica Društva građevinskih inženjera Osijeka, koji su se uključili u raspravu na teme: „Jesu li projektanti spremni na nZEB?; te koji se ključni problemi javljaju i što je potrebno popraviti?“. Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, sudjelovala je Danijela Knez, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja. Okruglom stolu priključio se i g. Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje Osijek, koji je istaknuo stav i uspješnost upravitelja zgrada po pitanju energetskih obnova.

U okviru GREEN TALKS programa, s nekoliko knjiga, predstavila se i Zelena Knjižnica GF Osijek, koja je osigurala knjige povezane s tematikom skupa za sudionike.