Projekt: „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju- CPD4GB“ dobitnik nagrade u kategoriji PROJEKT GODINE

Projekt: „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju- CPD4GB“ dobitnik nagrade u kategoriji PROJEKT GODINE

Zagreb, 18.12.2018. – Tri udruge okupljene u kampanju Obnovimo Hrvatsku, po prvi puta su dodijelile prestižnu Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj. Riječ je o udrugama Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatska udruga energetskih certifikatora (HUEC).

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj ustanovljena je s glavnim ciljem podizanja ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanja izvrsnosti na području zelene gradnje i održivog razvoja, stalnog unapređenja načela dobroga poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja društva u Republici Hrvatskoj – u svojem su obraćanju istaknuli predsjednici triju udruga. Na samoj dodjeli se okupilo oko 200 ljudi i to  predstavnika industrije, akademske zajednice, ali i samih institucija vezanih uz zelenu gradnju i održivi razvoj.

Od pristiglih preko 20 prijava, povjerenstvo od 11 stručnjaka iz područja zelene gradnje i održivog razvoja izabralo je pobjednike u pet kategorija.

  

U kategoriji – Projekt godine, nagrada je pripala projektu: „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju- CPD4GB“ čiji je koordinator Hrvatski inženjerski savez. Nov pristup učenju očituje se u interdisciplinarnome, neformalnome obrazovanju na razini Sveučilišta i time se podiže svijest studenata o tome da kroz odabir obrazovnih sadržaja stvaraju kompetencije za svoj novi posao i upravljaju svojom karijerom te da na taj način odgovaraju na potrebe suvremenoga tržišta rada. Novi sadržaji obrazovanja građevinu promatraju tijekom njezina cijeloga životnog vijeka, vodeći računa o održivome razvoju – na temelju tehničkih kriterija održivost se postiže poštovanjem i uključivanjem ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata gradnje. Cilj je projekta povezivanje organizacija civilnog društva s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu kako bi se razvio interdisciplinarni, neformalni obrazovni program namijenjen studentima diplomskih studija i obrazovao naraštaj mladih stručnjaka s profesionalnim kompetencijama potrebnima za rad u području zelene gradnje. U sklopu projekta studenti će kreirati energetski učinkovite, ekonomski isplative i za okoliš i čovjeka zdrave životne prostore. Nagradu je preuzela gđa Mihaela Zamolo, voditeljica projekta, a predala ju Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva.

Tako je u počasnoj kategoriji, onoj za Osobu godine nagradu dobio Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao osoba koja se najviše istaknula u promicanju zelene gradnje i održivog gospodarstva.

Stambeno poslovna zgrada Bužanova-Štrigina u Zagrebu – Blok Bužanova, projekt tvrtke VMD Model d.o.o., dobitnica je nagrade u kategoriji Građevina godine – Novogradnja.

U kategoriji Građevina godine – Rekonstrukcija, nagrada je dodijeljena tvrtki ESCO ENERGY d.o.o., za projekt energetske obnove Opće bolnice Šibensko kninske županije.

U kategoriji  Institucija / Organizacija godine, nagrada je dodijeljena Osječko-baranjskoj županiji koja se istaknula kao pozitivan primjer institucije koja je svjesna nužnosti zelene gradnje i održivog dugoročnog razvojnog gospodarstva te da je samo odgovornim i održivim razvojem i upravljanjem prirodnim i drugim resursima županije moguće postići zacrtane razvojne ciljeve.

U svrhu poticanja međusuradnje, a sa ciljem dekarbonizacije zgrada do 2050. godine,  Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u rujnu ove godine, iniciralo je Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine, kao važan dokument koji će povezati sve grane društva.

Poveljom o međusobnoj suradnji uspostavlja se Stalni dijalog partnera u RH  kroz sudjelovanje na zajedničkim radionicama i skupovima, koje će organizirati Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Do sada, Povelju su, sa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, potpisali predstavnici partnera:  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Klaster nZEB;  te Grad Jastrebarsko, Grad Sveti Ivan Zelina, Energetski institut Hrvoje Požar, Grad Karlovac, HUEC, Klimaproing d.o.o., Grad Rijeka, Baumit d.o.o., Rockwool Adriatic d.o.o., REA Sjever, VITA PROJEKT d.o.o, VELUX Hrvatska d.o.o. i Colliers Advisory d.o.o.