PREDSTAVLJANJE PROJEKTA CPD4GB S MATTOM GROCOFFOM

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA CPD4GB S MATTOM GROCOFFOM

Dana 18. ožujka 2019. Godine, u prostorijama Hrvatskog inženjerskog saveza u Berislavićevoj ulici, u Zagrebu, održano je predstavljanje projekta CPD4GB – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju s Mattom Grocoffom, jednim od najpoznatijih američkih zagovaratelja zgrada nulte energije (nZeb) i nulte potrošnje vode (nett zero water), zaštite okoliša, zelene i održive gradnje i osnivač tvrtke THRIVE Collaborative, koja je usmjerena na gradnju, razvoj, dizajniranje i konzalting posvećen kreiranju održivih zajednica 22. stoljeća.

Pozdravni govor održala je prof.dr.sc. Vjera Krstelj, predsjednica Hrvatskog inženjerskog saveza, a događaj je moderirao Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Matt Grocoff održao je govor na temu ”Kako priroda može inspirirati bolji izgrađeni okoliš?”. U svom govoru je ponudio rješenja iz prirode kao odgovore na izazove održivosti, stavivši naglasak na nužnost djelovanja zbog sve većih prijetnji koje nastaju kao posljedica klimatskih promjena.

Projekt CPD4GB – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju predstavila je voditeljica projekta mr.sc. Mihaela Zamolo, prikazavši osnovna načela projekta, teme i ciljeve projekta te način na koji se projekt provodi. Profesori sa 4 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu –  Agronomski fakultet, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet i Šumarski fakultet, uključeni u projekt kao partneri nadovezali su se na predstavljanje projekta i  dali su svoj osvrt na projekt, kao i na teme održivosti u gradnji.

Studenti uključeni u prvi i drugi nastavni ciklus projekta predstavili su svoj rad na zadacima projektiranja idejnog rješenja s temom zelene gradnje. Studenti prvog ciklusa predstavili su rješenje izrađeno za grad Sveti Ivan Zelina kojim se prenamijenjuje brownfield područje drvne industrije u centru grada te se nudi mogućnost revitalizacije tog područja kroz javne površine i zgrade namijenjene javnoj upravi, poslovnim prostorima te stanovanju. Studenti drugog ciklusa prikazali su dosadašnji rad na svojem rješenju za lokaciju Eko kapa u Maloj Buni, u blizini Velike Gorice. Drugi ciklus projekta trenutno je u tijeku, no studenti su bez obzira na to pokazali visok stadij rješenja i promišljanja prostora budućeg Eko kampa.

Nakon predstavljanja projekta i dosadašnjeg rada uključenih dionika, Matt Grocoff je dao svoj osvrt na projekt te su prisutni sudionici pozvani u diskusiju oko kreiranja održivih rješenja, načinima učenja i prenošenju znanja vezanog uz zelenu gradnju, kao i o suradnji interdisciplinarnih timova koja je naglašena kao definitivna prednost u procesu projektiranja, a koja je i jedna od glavnih karakteristika timova studenata uključenih u ovaj projekt.

Matt Grocoff  odazvao se pozivu Hrvatskog inženjerskog saveza i Američke ambasade te je prisustvovao ovom događaju kao prvom u nizu od ukupno tri događaja za vrijeme njegova posjeta Zagrebu. Osim na Predstavljanju projekta CPD4GB – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu, Matt Grocoff održao je govor na nZeb i BIM konferenciji 19. ožujka te predavanje na završnom modulu edukacije Green Building Professional 20. ožujka 2019. godine.