Projekt CPD4GB predstavljen i u Dubrovniku

Projekt CPD4GB predstavljen i u Dubrovniku

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo te tema kulturne baštine – područja su koja je obuhvatio GREEN TALKS pod nazivom: „Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB“. GREEN TALKS je održan u Dubrovniku, u suradnji s gradom Dubrovnikom, 09. travnja 2019. godine.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane grada Dubrovnika, ispred kojeg je zamjenica gradonačelnika, Orlanda Tokić, pozdravila okupljene sudionike te je govorila o iskustvu Grada Dubrovnika u energetskoj obnovi gradskih škola i vrtića.

GREEN TALKS su podržali i: Dubrovačko-neretvanska županija,grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik, Komora građevinskih inženjera, Komora elektroinženjera, Komora strojarskih inženjera, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, te Hrvatska komora arhitekata.

Ispred HSZG-a, Tanja Marković je održala kratku prezentaciju te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

Dodatno, dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „nZEB & zgrade sa statusom kulturnog dobra u regulativi RH“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

Vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradio je i Damir Mandić, REA Sjever, koji je održao prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. na temu: „EcoSmart rješenja za uštedu“.

Dodatna tema kojoj je bila posvećena posebna pozornost je i tema kulturne baštine – konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost jer može djelovati kao poslovni pokretač koji privlači privatne i javne izvore sredstava. Ključno je to što je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti – to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina, što je posebno karakteristično za područje Dubrovačko neretvanske županije. Obnova takvih zgrada do nZEB standarda predstavlja posebne izazove, no daje i posebnu dodanu vrijednost objekta, što je i bila glavna tema panel diskusije.

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Tanje Marković, HSZG, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera.

Ispred grada Dubrovnika i DURA-e, sudjelovao je Mato Mojaš, zatim ispred Ministarstva kulture –  Žana Baća, ispred MGIPU – Marijana Butković Golub, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao Mladen Ilijević koji se osvrnuo na temu ETS financiranja. Ispred Društva arhitekata Dubrovnik, sudjelovala je Lea Đurović Ruso, koja je kratko prezentirala prvi hrvatski zeleni restoran -“Konavoski dvori”, te ispred RRA DUNEA, Luko Srhoj.

GREEN TALKS okupio je 60ak sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje.