Projekt CPD4GB predstavljen na konferenciji GREEN TALKS Dubrovnik

Projekt CPD4GB predstavljen na konferenciji GREEN TALKS Dubrovnik

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo te tema kulturne baštine – područja su koja je obuhvatio GREEN TALKS pod nazivom: „Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB“. GREEN TALKS je održan u Dubrovniku, u suradnji s gradom Dubrovnikom, 09. travnja 2019. godine.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane grada Dubrovnika, ispred kojeg je zamjenica gradonačelnika, Orlanda Tokić, pozdravila okupljene sudionike te je govorila o iskustvu Grada Dubrovnika u energetskoj obnovi gradskih škola i vrtića.

-Grad Dubrovnik je pionirski započeo prvi susret s energetskom obnovom prije dvije godine, kada smo pokrenuli projekt obnove OŠ Lapad, s ponosom mogu reći da smo ga uspješno završili. Financiran je europskim fondovima i testirali smo na njemu sve probleme s kojima se susrećemo na ovakvim projektima. Danas imamo odobrena europska sredstva za energetsku obnovu svih škola i vrtića te pripremljenu projektnu dokumentaciju ostalih objekata koji će se prijaviti na Fond za zaštitu okoliša u budućem razdoblju. – naglasila je zamjenica Tokić.

Govorila je i o smjeru gradske uprave po pitanju ekologije i energetske obnove, posebno se dotaknuvši obnove spomeničke baštine. Kao pozitivan primjer je izdvojila projekt obnove kotlovnice u zgradi gradske vijećnice i Kneževa dvora, koji će ubuduće za energiju koristiti snagu mora, što je primjer korištenja suvremene moderne tehnologije u obnovi spomeničke baštine.

-Naša vizija budućnosti je u novim objektima koji se planiraju, novim školama i vrtićima koji teže puno većoj energetskoj učinkovitosti – tzv. zero energy, koji će se primijenjivati u svim novim gradnjama. Naravno, tu je i pitanje energetske obnove zaštićenih objekata i našeg stambenog fonda u vlasništvu pojedinaca, na koji Grad nema utjecaja, ali imamo utjecaj kroz potpore koje davamo. Trajno je raspisan natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije i obnove, što se pokazalo itekako učinkovito. Prva takva višestambena zgrada obnovljena je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, uz sufinanciranje Grada Dubrovnika. To je svakako poticaj našim sugrađanima da se javljaju na ovakve natječaje i nadam se krajem godine da će biti sve veći interes i da će ljudi postati još više svjesni energetske obnove, jer je utrošak u početku veći, ali dobit je iznimna.- zaključila je zamjenica Tokić.

Ovom prilikom prisutnima se obratio i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana, Joško Cebalo.

– Green talks odnosno zeleni razgovori svakim danom imaju sve veći zamah u svijetu, Europi, ali i kod nas. Ekološke inicijative, u našem slučaju gradnje i kulturne baštine, sastavni su dio naše svakodnevnice te im je potrebno dati pažnju koju zaslužuju. Zelena gradnja i obnova objekata možda je u startu nešto nepristupačnija cijenom, ali u konačnici je višestruko isplatljivija. Ta svijest se polako, ali sigurno razvija u našem društvu, a ovakvi susreti to zasigurno dodatno potiču. Dubrovačko – neretvanska županija kontinuirano radi na povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u svim sektorima kroz projekte informativnog karaktera kojima se pokušava dodatno osvjestiti građane o važnosti spomenutog te potaknuti na promjene kroz različite programe za poticanje energetske učinkovitosti na području naše županije – rekao je zamjenik Cebalo te nastavio:

– Republika Hrvatska usvojila je jasne ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu, a energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća u posljednjih nekoliko godina uvelike pridonosi tom cilju. Dubrovačko-neretvanska županija, a sve temeljem Akcijskog plana energetske učinkovitosti, izuzetno je aktivna na tom području te smo uz pomoć EU fondova kroz posljednjih nekoliko godina uložili milijune kuna u projekte energetske obnove javnih zgrada kao što su primjerice osnovne i srednje škole, domovi za starije na cijelom području naše županije – od Dubrovnika, Metkovića, Konavala, Staševice, Vela Luke itd. Veseli me što ste upravo Dubrovnik i Dubrovačko – neretvansku županiju izabrali kao mjesto vaše rasprave o obnovi kulturne baštine gdje je poseban izazov postići malu potrošnju energije ili tzv. nZEB standard, odnosno gotovo nikakvu potrošnju, no napretkom tehnologije, ali i ovakvom razmjenom iskustava ti ciljevi više i nisu tako nedostižni – zaključio je Cebalo.

Također, pozdravnim govorima pridružila se i Žana Baća, pročelnica, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Ministarstvo kulture RH.

GREEN TALKS su podržali i: Dubrovačko-neretvanska županija,grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik, Komora građevinskih inženjera, Komora elektroinženjera, Komora strojarskih inženjera, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, te Hrvatska komora arhitekata.

Ispred HSZG-a, Tanja Marković je održala kratku prezentaciju te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

Dodatno, dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „nZEB & zgrade sa statusom kulturnog dobra u regulativi RH“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

Vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradio je i Damir Mandić, REA Sjever, koji je održao prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. na temu: „EcoSmart rješenja za uštedu“.

Dodatna tema kojoj je bila posvećena posebna pozornost je i tema kulturne baštine – konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost jer može djelovati kao poslovni pokretač koji privlači privatne i javne izvore sredstava. Ključno je to što je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti – to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina, što je posebno karakteristično za područje Dubrovačko neretvanske županije. Obnova takvih zgrada do nZEB standarda predstavlja posebne izazove, no daje i posebnu dodanu vrijednost objekta, što je i bila glavna tema panel diskusije.

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Tanje Marković, HSZG, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera.

Ispred grada Dubrovnika i DURA-e, sudjelovao je Mato Mojaš, zatim ispred Ministarstva kulture –  Žana Baća, ispred MGIPU – Marijana Butković Golub, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao Mladen Ilijević koji se osvrnuo na temu ETS financiranja. Ispred Društva arhitekata Dubrovnik, sudjelovala je Lea Đurović Ruso, koja je kratko prezentirala prvi hrvatski zeleni restoran -“Konavoski dvori”, te ispred RRA DUNEA, Luko Srhoj.

GREEN TALKS okupio je 60ak sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje.