Projekt CPD4GB predstavljen na događaju GREEN TALKS Zagreb

Projekt CPD4GB predstavljen na događaju GREEN TALKS Zagreb

U okviru bogatog programa Zagrebačkog energetskog tjedna 2019. godine, u četvrtak 16. svibnja 2019., održan je i izrazito posjećen simpozij o zelenoj gradnji – GREEN TALKS – pod nazivom: “nZEB & BIM – kako do održive gradnje?”, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Događaj je održan u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER na Zagrebačkom Velesajamu, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje.

U okviru simpozija projekt CPD4GB  – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju predstavljen je kroz prezentaciju izvršnog direktora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Deana Smolara, koji je objasnio ciljeve i aktivnosti projekta.

    

GREEN TALKS dao je odgovore na ključna pitanja: Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?; Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?; Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?; Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM koji predstavlja promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja) pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane grada Zagreba, ispred kojeg je Damir Lončarić, pozdravio okupljene sudionike. Posebno ističemo i podršku relevantnih institucija iz područja: Grad Zagreb, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, te Hrvatska komora arhitekata.

Nakon pozdravih govora uvaženih sudionika i prezentacija ispred institucija: Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, uslijedio je niz edukativnih prezentacija na temu nZEB-a i BIM-a i to kako slijedi: „Edukacija za NZEB – zašto nam je potreban Fit-to-NZEB?“, Bojan Milovanović, Građevinski fakultet; „Kako podučavati BIM“, Zlata Dolaček Alduk, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek; „Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM smislu energije – iz praktičnog iskustva“, Prof. Iva Kovačić, TU Wien; „Edukacijski okviri za BIM u nZEB okruženju“, Ivana Burcar Dunović, Građevinski fakultet; „BIMcert edukacija“; Toni Borković, EIHP; te primjena BIM-a na projektu Seven Gardens, koju je održao Vedran Orešić, Prior.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Daikin Hrvatska d.o.o. na temu: „Održiva budućnost radnih tvari u industriji klimatizacije“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. Hrvatska na temu: „EcoSmart rješenja za uštedu“.

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Goranke Tropčić Zekan, HSZG, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe grada te važnih institucija.

Ispred grada Zagreba, sudjelovao je Damir Lončarić, zatim ispred MGIPU – Vjekoslav Žele, koji je pojasnio izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja. Ispred TU Wien, sudjelovala je Iva Kovačić te ispred Građevinskog fakulteta, Bojan Milovanović.

GREEN TALKS okupio je preko 150 sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje.

GREEN TALKS su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.