Studijsko putovanje u Beč

Studijsko putovanje u Beč

U okviru projekta CPD4GB  – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, dana 17. svibnja 2019. godine organiziran je studijsko putovanje u Beč za studente, volontere i partnere na projektu.

Svrha studijskog putovanja u okviru projekta CPD4GB je pružiti studentima i volonterima priliku da dođu u kontakt sa suvremenim građevinskim riješenima te da iz prve ruke čuju iskustva s projekata koji implementiraju zahtjeve energetske učinkovitosti, zelene gradnje i održivosti te pružaju zdravu okolinu za svoje korisnike.

U okviru putovanja organiziran je posjet BAUMIT-ovom istraživačkom parku ”Viva park”, izgrađenom u okviru projekta ”Helathy living”. Projekt je usmjeren na istraživanje raznih aspekata svojstava građevinskih materijala u smislu postizanja ugode i postizanje parametara koji osiguravaju zdravlje korisnika građevine. Viva park je smješten u gradu Wopfingu i predstavlja istraživački park u Europi za usporedbu građevinskih materijala. Izgrađeno je dvanaest kuća koje služe kao ispitni primjerci, tako da su konstrukcije istih dimenzija, a izgrađene su od različitih materijala. Podaci se prikupljaju u 10 konstrukcija pod različitim simuliranim uvjetima. Mjerenja su u potpunosti automatizirana i grupirana te su podatci za 9 različitih konstrukcija dostupni na web stranicama tvrtke BAUMIT. U okviru studijskog putovanja na projektu CPD4GB organizirano je predavanje gospodina Christiana Vondrusa, vanjskog stručnjaka tvrtke BAUMIT nakon kojeg su studenti, volonteri i partneri projekta CPD4GB imali priliku osjetiti unutarnju atmosferu u izgrađenim ispitnim kućicama u Viva parku. Posjetitelji su dobili uvid u način mjerenja te u mjerne instrumente postavljene u tri različite kućice iz kompleksa.

  

Sljedeća lokacija studijskog putovanja bio je Aspern SeeStadt, urbanistički poduhvat izgradnje nove četvrti grada Beča, pred koju su stavljeni visoki ciljevi zelene gradnje i održivosti. Radi se o projektu javno-privatnog partnerstva gdje grad Beč i mreža snažnih partnera iz privatnog i javnog sektora razvijaju urbanu ekspanzijsku zonu grada od 240 hektara. Budućim građanima i korisnicima žele osigurati ”grad unutar grada” koji bi ponudio raznolike urbane funkcije, jako poslovno središte s više od 20.000 radnih mjesta s jedne strane te stambene jedinice s popratnom infrastrukturom i sadržajima za obrazovanje s druge strane. Gospodin Marvin Mitterwallner dočekao je sudionike studijskog putovanja ispred tvrtke Wien 3420, koja je ujedno razvojna agencija zadužena za upravljanje projektom Aspern See Stadt. Prilikom vožnje kroz trenutno izgrađeni i nastanjen jugozapadni dio projekta, sudionici studijskog putovanja upoznali su se s osnovnim informacijama o projektu i tijeku izgradnje naselja kao i osnovnim načelima na temelju kojih je naselje projektirano. Na kraju vožnje odabrano je mjesto za zaustavljanje u blizini poslovnog centra, gdje se nalazi i HoHo toranj, poslovni toranj projektiran po principima zelene gradnje. HoHo toranj predstavlja inovaciju u korištenju drva kao građevnog materijala za nebodere, imat će 24 kata i s visinom od 84 metara bit će najviši hibridni drveni neboder na svijetu. Sudionici studijskog putovanja dobili su priliku postaviti svoja pitanja te steći dojam o ovom velikom urbanističkom poduhvatu, koji trenutno predstavlja najveći i najambiciozniji europski projekt urbanog razvoja, čija ukupna vrijednost investicije iznosi oko 5 milijardi eura.

      

Posljednja lokacija predviđena za posjet tijekom studijskog putovanja u Beč bila je lokacija Austrijskog Parlamenta, koji se za vrijeme opsežne restauracije povijesne građevine iz 19. stoljeća preselio u tri privremene održive građevine na trgu Heldenplatz. Za potrebe održavanja normalnog funkcioniranja parlamenta tijekom tri godine predviđene za obnovu, uspostavljenje su privremene građevine tvrtke Lukas Lang u kojima se nalaze uredi te dvorane za plenarne sjednice. Zahtjevi za projektiranje ovih privremenih građevina bili su visoki sa strane održivosti i ekoloških načela. Kako bi predstavili projekt, polaznike studijskog putovanja projekta CPD4GB dočekali su predstavnici tvrtke Lukas Lang i predstavili su svoje rješenje. Tri zgrade koje su trenutno zamjenske zgrade parlamenta moguće je fleksibilno ponovno upotrijebiti u drugoj arhitektonskoj kombinaciji i drugu namjenu, bilo za vrtić, školu, stambeni smještaj ili za obiteljske kuće. Osim predstavljanja ovog održivog privremenog projekta, sudionicima studijskog putovanja predstavljen je i proces obnove zgrade Austrijskog Parlamenta od strane glavne arhitektice Bettine Bauer – Hammerschmidt, koja u projektu sudjeluje kao predstavnica investitora.