Projekt CPD4GB predstavljen u okviru GREEN TALKS: „Održiva gradnja &nZEB” u Zadru

Projekt CPD4GB predstavljen u okviru GREEN TALKS: „Održiva gradnja &nZEB” u Zadru

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo – područja su koja je obuhvatio GREEN TALKS pod nazivom: „Održiva gradnja & nZEB”, koji se održao 6. lipnja 2019. u ZADRU, u prostorijama Gradske knjižnice Zadar, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane grada Zadra, ispred kojeg je Ana Bajlo, pozdravila okupljene sudionike te je govorila o iskustvu Grada Zadra u energetskoj obnovi te Društva arhitekata Zadra ispred kojeg se predsjednica Nives Kozulić, obratila s nekoliko uvodnih riječi. Također, pozdravnim govorima pridružio se i predstavnik Zadarske županije, g. Ante Vukašina pomoćnik pročelnika za energetiku i infrastrukturu, ispred Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Ispred HSZG-a, Tanja Marković je održala kratku prezentaciju te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

GREEN TALKS su podržali i: Zadarska županija, Grad Zadar, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Društvo arhitekata Zadar, Društvo inženjera i tehničara arhitekata, građevinara i geodeta Zadar, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije te Hrvatska komora arhitekata.

Dodatno, dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Energetska obnova zgrada iz ESI fondova – rezultati i planovi za budućnost“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“ , Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. s temom: „EcoSmart rješenja za uštedu“.

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Goranke Tropčić Zekan, HSZG, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera. Kao uvod u panel diskusiju, vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradila je sama moderatorica koja je održala prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“.

Ispred grada Zadra, sudjelovala je Ana Bajlo, zatim ispred Zadarske županije Ante Vukašina, ispred MGIPU – Marijana Butković Golub, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja i putem prezentacije. Ispred Društva arhitekata Zadra, sudjelovala je Nives Kozulić.

GREEN TALKS okupio je 50ak sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje.