GREEN TALKS SPLIT – HSZG predstavio CPD4GB projekt stručnoj javnosti

GREEN TALKS SPLIT – HSZG predstavio CPD4GB projekt stručnoj javnosti

Uz suorganizaciju splitskog FESB-a, održana je 1. regionalna radionica u okviru projekta FEEDSCHOOLS i simpozij: „Održiva gradnja & nZEB” &, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i grada Splita, 19. rujna 2019. godine na Sveučilištu u Splitu – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

 

S obzirom na danu podršku svih relevantnih institucija, okupljenim sudionicima se osobno obratio s par uvodnih riječi i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije – g. Ante Šošić.

Konferencija je podržana i od strane grada Splita, ispred kojeg je Radojka Tomašević, Služba za međunarodne i EU projekte, pozdravila okupljene sudionike te je govorila o iskustvu Grada Splita u energetskoj obnovi te Društva arhitekata Splita ispred kojeg se dopredsjednik Nikša Bilić, obratio s nekoliko uvodnih riječi. Također, pozdravnim govorima pridružio se i dekan Sveučilišta u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – g. izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac.

 

Ispred HSZG-a, Tanja Marković je održala kratku prezentaciju te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

 

Događaj je okupio 100injak stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje koji su se educirali na srodne teme koje uključuju: nZEB zakonsku regulativu, mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađene i planirane projekte energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo.

 

Vezano uz to, i tri jako važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Energetska obnova zgrada iz ESI fondova – rezultati i planovi za budućnost“; Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“; te Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama čiji su predstavnici održali predavanje na temu: „Obnova zgrada po modelu ugovaranja energetske usluge“.

Također, Andrea Barić, ispred grada Splita, te Pero Petričević, ispred tvrtke, Roterm d.o.o., održali su prezentaciju kojom su predstavili aktivnosti projekta FEEDSCHOOLS. Cilj projekta FEEDSCHOOLS (Financing Environment and Energy Efficiency development in Schools)  je olakšati provedbu Direktive o energetskoj učinkovitosti koja stvara uvjete kako bi više općina, financijskih institucija i konzultanata razvili projekte sveobuhvatne obnove škola u nadolazećim godinama.

Dodatno, posebna pozornost bila je posvećena i predavanju vezanom uz BIM. BIM je skraćenica od Building Information Modeling, a odnosi se na metodologiju koja se oslanja na inteligentan, podacima bogat model kao temelj za projektiranje, simulaciju i suradnju kroz sve faze projekta, a prezentaciju na temu: „Green BIM“, održao je Gianmarco Ćurčić Baldini ispred tvrtke Baldini studio d.o.o.

 

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: “Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom“; GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“; Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“; Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“;  Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“; Hansgrohe d.o.o. s temom: „EcoSmart rješenja za uštedu“; te Daikin Hrvatska d.o.o. s temom: „Održiva budućnost radnih tvari u industriji klimatizacije“.

 

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Goranke Tropčić Zekan, HSZG, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera. Kao uvod u panel diskusiju, vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradila je sama moderatorica koja je održala prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“.

Ispred grada Splita, sudjelovala je Andrea Barić, zatim ispred Splitsko-dalmatinske županije Tea Gluhak Cvitković, ispred MGIPU – Marijana Butković Golub, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja i putem prezentacije. Ispred tvrtke Roterm sudjelovao je g. Pero Petričević.