Studenti 3. ciklusa predstavili svoj projekt gradonačenliku

Studenti 3. ciklusa predstavili svoj projekt gradonačenliku

Studenti 3. ciklusa projekta CPD4GB – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, u utorak 5.11.2019. godine su predstavili svoje rješenje za lokaciju ”Stara vojarna” gradonačelniku Grada Jastrebarsko, gospodinu Zvonimiru Novoselu.

Nakon službene prezentacije svojeg rada organizirane prema planu i programu projekta CPD4GB, predstavnik Grada Jastrebarsko, gospodin Marijan Meštrić, pozvao je studente da održe izlaganje gradonačelniku Grada. Na temelju tog poziva, organizirano je predstavljanje u utorak 5. studenog, gdje su studenti dobili priliku u direktnom razgovoru s gradonačelnikom predstaviti svoje ideje i dobiti povratne informacije.

U 3. ciklusu projekta Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, sudjelovali su studenti Arhitektonskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta te Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; te su u interdisciplinarnoj sredini kroz suradnju s mentorima i profesorima, kreirali rješenje temeljeno na načelima zelene gradnje. Studenti 3. ciklusa projekta su Mihaela Tomić, Filip Perić, Katarina Vrčak, Kruno Živković, Tomislav Gržan, Mislav Mikšik, Margereta Androić, Martina Rimac, Josip Bilić i Matija Matić.

 

Studenti su prezentirali projekt pod nazivom Istraživački medicinski centar Jastrebarsko.

Istraživački medicinski centar Jastrebarsko sastoji se od rezidencijalne četvrti i poslovno-inkubacijskog centra za razvoj i istraživanje inovacija u medicini i biotehnologiji, koji su međusobno u komunikaciji putem javnih površina kao što je to sveobuhvatna šetnica te javni trg u centralnom dijelu obuhvata. Sama ideja je bila privući mlade, vrhunski obrazovane stručnjake u grad Jastrebarsko te im ponuditi vrhunske uvjete prostora i kvalitete života. Studenti su uzeli u obzir obilježja terena, pazeći na vizure prema okolnim osobitostima obuhvata, kao što je to pogled prema gorju Žumberak, te su iskoristili prirodni pad terena prilikom rješavanja toka oborinske vode i zadržavanja iste u retencijskim jezerima koja okružuju obuhvat. Postojeća arhitektura na lokaciji se dijelom zadržava i prenamjenjuje u  istraživačku infrastrukturu, a dijelom se reciklira u vidu korištenja materijala uklonjenih zgrada prilikom izgradnje novih objekata. Studenti su se odlučili koristiti tehnologiju Eco Sandwich (TM) za nove zgrade, gdje se za proizvodnju panela koristi materijal iz oporabe građevinskog otpada. Osim toga, studenti su istražili principe Passive haus dizajna te su odlučili primijeniti inovativna rješenja u prikupljanju kišnice.

Ovaj sastanak predstavlja dodani ishod projektu i poseban doprinos u izgradnji komunikacije između donositelja odluka u lokalnoj samoupravi sa studentima. Zahvalni smo Gradu Jastrebarsko na ovoj iznimnoj prilici za uspostavu razumijevanja i promicanja važnosti zelene gradnje.